Que és l'empatia?

dijous, 10 de novembre del 2011

Per acabar...


I per acabar, com ens agrada el cinema, volem deixar-vos un altre exemple d´empatia una mica més impactant.
Esperem que us hagin agradat les nostres aportacions, una forta abraçada i recordeu... Abans de fer qualsevol cosa a algú altre (incloent tots els éssers vius), feu l´exercici de l´empatia.


El futur de la civilització es troba en l´empatia


"El economista norteamericano Jeremy Rifkin, autor de obras como ·El fin del trabajo" y "El sueño europeo", advierte en su libro "La civilización empática" sobre la necesidad de generar una conciencia planetaria que revitalice la economía y acabe con la progresiva destrucción del planeta."


En su nueva obra -publicada por el sello Paidós- Rifkin analiza la evolución de la empatía, una capacidad que ha ejercido una poderosa influencia en el desarrollo del planeta y que, según su teoría, determinará nuestro futuro como especie.
La civilización empática plantea la visión radicalmente nueva de la naturaleza humana que están poniendo de manifiesto la biología y las ciencias cognitivas, y que es motivo de controversia entre los círculos intelectuales, la comunidad empresarial y las esferas gubernamentales.
En su papel como asesor de diversos jefes de Estado como Angela Merkel o José Luis Rodríguez Zapatero y empresas de todo el mundo, Rifkin ha llegado a la conclusión de que el debate global sobre la crisis económica actual, la seguridad energética y el cambio climático debe ir más allá de los incentivos de mercado, las soluciones empresariales novedosas y las sanciones, códigos y estándares gubernamentales.
El ensayista describe el nacimiento de un nuevo sistema económico (la Tercera Revolución Industrial) que inaugurará una era de "capitalismo distributivo" y el inicio de la conciencia biosférica: "Nos encontramos en la cúspide -sostiene- de un giro de proporciones épicas hacia un reposicionamiento fundamental de la vida humana sobre el planeta".
Rifkin analiza la historia del desarrollo de la empatía humana, desde el surgimiento de las primeras grandes civilizaciones teológicas hasta la etapa ideológica que imperó en los siglos XVIII y XIX, así como la era psicológica que caracterizó buena parte del siglo XX.
Entre otras ideas, el economista señala que recientemente se han registrado dos grandes colapsos que han marcado el fin de la era contemporánea: el primero sería el que se produjo en julio de 2008, cuando el precio del crudo alcanzó en los mercados un récord histórico de 147 dólares el barril.
Este episodio, según el autor, hizo que se disparasen los precios de los alimentos y otros bienes en lo que fue el punto de partida del terremoto económico.
El segundo hito al que se refiere Rifkin fue la cumbre del clima celebrada el pasado mes de diciembre en Copenhague, donde 192 países se reunieron para abordar el problema del calentamiento global. Las reuniones fracasaron y el mundo salió de la ciudad danesa sin un acuerdo que permitirá la sostenibilidad del planeta.
El autor atribuye este fracaso a la concepción que los políticos y los estados -inspirados en pensadores ilustrados como Locke o Adam Smith- tienen del hombre y su esencia: ambición y utilitarismo que busca un ilimitado progreso material a costa del agotamiento de recursos.
Según esta visión, el ser humano sería egoísta y materialista y buscaría el progreso a cualquier precio, algo que Rifkin niega basándose en las modernas teorías de los científicos sociales, que están revisando la historia a partir de "una lente empática" que dejaría ver que la evolución no se explica tan sólo por el dominio de los recursos, sino también por el incremento de la empatía entre los seres humanos.
¿Cuál es la fórmula para crear una economía compatible con el desarrollo sostenible de la biosfera? El autor habla de una tercera revolución industrial basada en la convergencia de la energía y las nuevas comunicaciones, ya que la revolución de Internet iría de la mano con la diseminación de las energías renovables haciendo posible una economía sostenible.
El autor cree que en el siglo XXI cientos de millones de personas transformarán sus viviendas en fuentes de energía que a su vez producirán energías renovables, almacenándolas en forma de electricidad compartida e hidrógeno e intercambiándola a través de redes sociales que podrán ser locales, nacionales o mundiales.
Rifkin aborda la temática desde una perspectiva multidisciplinaria que abarca desde la literatura y las artes hasta la teología, la filosofía y la antropología, pasando por la ciencia política, la psicología y la teoría de la comunicación.
Fuente: Télam

dimecres, 9 de novembre del 2011

Fer negoci amb l´empatia.

Hi han moltes coses que crec que encara s´han de veure, i això n´és una prova.
Entreu en AQUESTA web i doneu-nos la vostra opinió del que us ha semblat.

dimarts, 8 de novembre del 2011

Color esperanza... escolteu-la!

Hola, aquí us deixem la cançó de Diego Torres, una mica antiga, la qual ens transmet empatía, positivisme, iniciativa... en definitiva una cançó que que diu molt de si.
Us animem a que l'escoltessiu, val la pena!


dilluns, 7 de novembre del 2011

... i també Einstein

"A human being is a part of the whole, called by us 'Universe,' a part limited in time and space. He experiences himself, his thoughts, and feelings as something separated from the rest, a kind of optical delusion of his consciousness. This delusion is a kind of prison for us, restricting us to our personal desires and to affection for a few persons nearest to us. Our task must be to free ourselves from this prison by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature in its beauty. Nobody is able to achieve this completely, 
but the striving for such achievement is in itself a part of the liberation and a foundation for inner security."

Albert Einstein

Recomanem la visita a la següent WEB, d´on hem pogut extreure aquesta aportació d´Einstein al món. Hi podreu trobar informació en anglès que relaciona i tracta la empatia amb la consciència, compassió, entesa, sensibilitat, coneixement...

diumenge, 6 de novembre del 2011

Article de l'empatia

Un nen va entrar a una botiga de mascotes a comprar un gosset. Quatre cadells estaven en una gàbia, jugant junts, costarà 500 dòlars cada un. Hi havia un altre assegut en una cantonada sol.

El nen va preguntar si era germà dels altres, si estava en venda i per què estava sol. L'amo de la botiga li va dir que havia nascut deforme i que no ho venia. El nen va preguntar quina era la seva deformitat, i el venedor li va dir que li feia falta una poteta. 
- "Què farà amb ell?" Va preguntar el nen
L'amo va respondre que ho posaria a dormir.

El nen va demanar permís per jugar amb el cadell i va decidir que volia dur aquest. Tot i que el venedor va insistir que no ho vendria finalment va cedir. Per què vols emportar-te un gosset deforme si pots comprar-ne un sa pel mateix preu?

El nen es va aixecar els pantalons per revelar una moderna pròtesi. El venedor només va encertar a dir, "Entenc".

Tresors de menta

Aquí expliquem una dinàmica de l'empatia per fer-la amb els nens i nenes de 5 a 8 anys.

Els objectius principals d’aquesta activitat són:
  • Reconèixer, acceptar i expressar els sentiments i emocions d’un mateix.
  • Posar-se en el lloc de les altres persones, escoltar i respectar els seus sentiments.
  • Veure a les altres persones com a iguals i respectar les diferències.
La  dinàmica dels tresors de menta tracta en que els nens i nenes omplin una bossa de coses que els identifiquin. Dins d’aquesta bossa hi haurà un paper on la fada Menta els hi explicarà que està molt trista, ja que ha descobert que entre els nens i nenes hi ha molts secrets. Llavors el professor un cop tingui tots els objectes dels nens començarà agafant-ne un i el nen al qual pertanyi l’objecte s’aixecarà i explicarà quin significat te per a ell aquell objecte.

Així cada nen es posarà en el lloc de l’altre i entendrà el significat que tenen els diversos objectes per als seus companys.


dissabte, 5 de novembre del 2011

Els animals i l´empatia

Presentem un seguit de videos que expressen amb una gran claredat el concepte d´empatia.
En aquest cas, no tractem l´empatia des d´un punt de vista persona-persona, sinó que veurem que és extrapolable als nostres estimats, però habitualment oblidats i maltractats, companys a la Terra, els animals.
  




 




Empatia i les seves "arrels" científiques.

Aquí us proposem una petita lectura basada en una conferència del senyor Francisco José Rubia Vila, que tracta sobre les bases cerebrals de l´empatia. Un tema d´actualitat en neurociència.

divendres, 4 de novembre del 2011

PISSARRES DIGITALS

El passat 28 d'Octubre vam assistir a una xarrada sobre les pissarres digitals dirigida per Josep Holgado.
El món de les tecnologies cada cop està més avançat ja que està evolucionant i desenvolupant-se cada cop més i millor amb noves eines que ens faciliten tan la navegacio per la red, com el treball dins de l'aula amb pissarres digitals. Aquestes pissarres funcionen amb uns bolis especials o amb els dits.
Vam veure com, quan i de quina manera podiem utilitzar-les. També, les activitats que s'hi podien dur a terme fent-les divertides però educatives a la vegada. La veritat que són eines molt completes que pots fer-hi mil i una coses.
Com a futurs educadors que serem és interessant conèixer aquest tipus de material digital alhora de treballar amb alumnes i poder-les utilitzar a la fi d'apendre, interactuar, ensenyar...
Sabem que aquest tipus de pissarres econòmicament parlant, són cares tot i que respecte a les funcions que pot desenvolupar són avismals però com la tecnologia avança, l'educació s'ha d'intentar adaptar als nous models d'eines per treballar que ens ofereixen.
Aquí us adjuntem un exemple de pissarra digital.


Res és impossible!!

Aquí us deixem un vídeo protagonitzat per Nick Vujicic el qual ens dóna una impressionant lliçó de superació. Aquest home no té ni braços ni cames i gràcies al seu positivisme i motivació per viure la  vida fa veure a un grup d'alumnes com no ens hem de preocupar de petits problemes. Amb ganes podem seguir endavant!

Els nens i nenes es posen al lloc de Nick i s'emocionen...




 I per tancar de forma brillant aquesta entrada del blog, un dels més grans exemples d´amor cap a un fill. Val molt la pena veure´l !!!!


Pensant en els altres

Guanyador del  Gran Premi del Festival de Banff 2004, la medalla de bronze al Festival de Nueva York, el Gran Premi al Festival de Televisió del Japó i la Medalla d' Or al Festival Internacional de EEUU de Religió, Ètica i Humanitats. És una producció de Japan Broadcasting Corporation (NHK).
Aquest documental és un clar exemple del valor de l'empatia. Un grup de quart de primària del Japó ens ensenya com ser feliços pensant amb els altres.
El professor Toshiro Kanamori utilitza un tipus d'aprenentage basant-se amb el respecte, la solidaritat, la llibertat, la individualitat... educant-los des d'un ambient de respecte absolut.
Un dels mètodes que utilitza alhora de treballar són " las cartas del cuaderno" on els nens expressen i alliberen les seves emocions i sentiments  a través de l'escriptura demostrant el valor d'empatia.

diumenge, 9 d’octubre del 2011

Internet Segura

L’assetjament a Internet cada cop és més freqüent, degut a la facilitat d’accés a les xarxes i l’augment de possibilitats a l´hora de navegar i d’interaccionar en els diferents programes, serveis… que s’ofereixen.


Qualsevol persona pot ésser objecte d’aquest tipus d’assetjament, també anomenat ciberassetjament, a qualsevol part del planeta. Poder posseir un perfil totalment anònim, o bé, una personalitat distorsionada de la realitat, fa que qualsevol persona pugui ser víctima/assetjador en el món virtual.


Com a educadors, hem de fer especial atenció a aquest tipus de situacions, pensant sempre en anteposar-nos als problemes que puguin sorgir, fent ús de les diferents estratègies i explicant als alumnes, tècniques per a abordar aquestes situacions inesperades.